Specialisaties

Specialisaties-vocalbalance-zangstem

(Zang)stemklachten

Als professioneel stemgebruiker gebruik je je stem intensief. Het kan voorkomen dat je stem hees, schor of pijnlijk aanvoelt na een dag werken/optreden. Als deze klachten terug blijven komen of langer aanhouden kan logopedie hierbij helpen. We gaan samen kijken naar jouw stemgebruik en hoe we deze kunnen verbeteren. Binnen het stemgebruik wordt o.a. gekeken naar stemhygiëne, ademhaling, spreek- en/of zangtechniek en spanning. Uiteindelijk is het doel om jouw stem weer in balans te krijgen zodat je deze optimaal kan inzetten tijdens je werk.

Homepage-vocalbalance-specialiaties

Keelklachten

Bij keelklachten kun je denken aan:
○   Een drukkend of geknepen gevoel in de keel
○   Het gevoel dat er een prop in de keel zit die je niet weg kan slikken (globusgevoel)
○   Een geïrriteerde, pijnlijke of vermoeide keel
Vaak komen deze klachten door een verhoogde spierspanning in het keelgebied. Door het toepassen van manuele facilitatie van de larynx en andere ontspanningsoefeningen zal de spierspanning verminderen en zullen de klachten afnemen.

Specialisaties-vocalbalance-ademhaling

Ademhaling

De ademhaling is de motor van onze stemgeving. De ademhaling zet de stemplooien in trilling, waardoor we kunnen spreken en zingen. Wanneer deze ademhaling niet optimaal verloopt kan dit problemen opleveren tijdens het spreken en zingen. Voor de professionele stemgebruikers is de stembelasting hoog waardoor een goede ademhaling van belang is. Een optimale ademhaling is namelijk een belangrijk onderdeel om onze stem vrij en ontspannen te kunnen gebruiken. Deze ademhaling kan aangeleerd worden middels ontspannings- en ademoefeningen.

Specialisaties-vocalbalance-mfl

Manuele facilitatie van de larynx

Manuele facilitatie van de larynx is een methode die veel wordt toegepast binnen de stemtherapie. Vaak wordt deze methode ook wel strottenhoofdmassage genoemd. De spieren in je nek, hals en rondom je strottenhoofd worden gemasseerd om ze te ontspannen en beter te laten functioneren.
De stembelasting van professionele stemgebruikers is over het algemeen vrij hoog. De massage kan ingezet worden bij stem- en/of keelklachten en voor of na flinke stembelasting. De manuele facilitatie van de larynx kan dus klachten oplossen en voorkomen.

speech-icon-gcfc5db685_1280

Uitspraak

De uitspraak van bepaalde klanken kan voor sommige mensen lastig zijn. Zowel in het Nederlands als in een andere taal, maar ook bij een bepaald accent. Dit hoeft geen groot probleem te zijn, maar het kan worden opgemerkt door anderen of door je zelf en dat je hier graag iets aan wil doen. Door uit te leggen hoe bepaalde klanken worden gevormd en articulatieoefeningen krijg je mee grip op de klank en kun je deze beter uitspreken.